Yanıcı maddelerin depolanması ve taşınması sırasında oluşabilecek bazı tehlike ve riskler bulunmaktadır. Oluşabilecek her risk faktörüne ve tehlikeye karşı standart güvenlik talimatları oluşturulmalıdır. Yanıcı madde deposunda istiflenen patlayıcı malzemeler için net patlayıcı miktarı (NPM) belirlenmelidir. Ayrıca yanıcı veya patlayıcı nitelikte olan maddenin miktarı ve patladığı zaman patlama alanının mesafesi hesaplanarak çeşitli güvenlik önlemleri alınmalıdır.
Yanıcı Madde Depolamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Rafların üzerinde daha önce istiflenen ürünlerin kalıntıları ya da artıkları bulunmamalıdır. Bu kalıntı ve artıklar mikrobiyolojik canlıların üremesine sebep olmaktadır. Dolayısı ile yanıcı madde depolaması yapılırken madde zarar görebilmektedir. Yanıcı maddenin istifleneceği alanda kullanılacak olan raf sistemlerinin ve yapıların kolaylıkla temizlenebilir olması öncelikli güvenlik talimatıdır.
- Yanıcı madde depolarının etrafı duvar veya tel örgü ile çevrilmiş olmalıdır. Depoların içerisi kapalı kamera sistemi ile takip edilmelidir. Bu sayede depo içerisindeki yanıcı maddelerin durumu temas gerektirmeden kontrol edilebilir.
- Yanıcı maddelerin depolandığı depolarda yıldırım düşme tehlikelisine karşı en az iki adet paratoner bulunması gerekmektedir.
- Yanıcı madde depolama alanlarında depo içerisinde yasakları gösteren ikaz levhaları bulundurulmalı ve ikaz levhaları herkes tarafından görülebilecek bir büyüklükte olmalıdır.
- Bu tip depolarda çalışan personelin depo alanına giriş yaparken üzerinde kibrit, çakmak, metal nesneler gibi eşya bulundurması oldukça tehlikelidir.
- Yangın çıkma tehlikesine karşı daima depoların hazırlıklı olması gereklidir. Depo içerisinde çalışan tüm kişilere eğitim verilerek yangın söndürme hakkında bilgili olmaları sağlanmalıdır. Depoda yangın önlemek ve söndürmek için kullanılacak olan cihaz ve donanımların düzenli olarak kontrol edilmesi ve nasıl kullanıldığı hakkında personele eğitim verilmesi şarttır ve mutlaka bu depolarda yangın alarmı bulunmalıdır.